5 manieren om je huis te beveiligen

In België wordt er jaarlijks in 70.000 tot 80.000 woningen ingebroken. Dat zijn gemiddeld 200 inbraken per dag. Een goede beveiliging van je huis is daarom zeker geen overbodige luxe. Het is zelfs een noodzaak. Op de volgende 5 manieren kun je ervoor zorgen dat jouw woning bespaard blijft. Lees ook meer op: Slimalarm.be Expert in Alarmsystemen.

1. Goede gewoonten

Maak het samen met de overige huisgenoten tot een gewoonte om dieven een beeld te geven dat jouw huis een lastige klus wordt waar er bovendien weinig te halen valt. Inbrekers willen namelijk eenvoudig en snel aan waardevolle spullen komen. Voordat ze toeslaan zullen ze altijd eerst de woning en de omstandigheden observeren.

  • Plaats geen waardevolle spullen in het zicht van voorbijgangers.
  • Zet de kartonnen doos van je nieuwe apparaten niet langs de straat voor vuilophaal.
  • Doe bij vertrek de deuren en ramen altijd op slot. Zelfs wanneer je een snelle boodschap gaat doen is het niet verstandig om ramen op kiepstand te laten staan. Inbrekers bezitten een beroepsmatig instinct om juist op die momenten in de buurt te zijn.
  • Zorg ervoor dat de woning bewoond lijkt wanneer je op vakantie bent. Vraag een buur of familielid om de brievenbus leeg te maken en het gras te maaien.
  • Laat geen berichten over je vakantieschema op Facebook of andere sociale media.

2. Solide bouwkundige beveiliging van deuren en ramen

Inbrekers willen binnen enkele minuten binnen zijn. Als dat niet lijkt te lukken geven ze het in de meeste gevallen op. Zorg er daarom voor dat ze alleen al bij de aanblik van jouw deur- en raamsloten ontmoedigd raken.

 

 

Deuren
Veiligheidscilinders voor de deursloten: kunnen niet worden gepickt of uitgeboord en ook niet met een valse sleutel worden opengemaakt. 
Veiligheidsbeslag (plaat) aan de voorzijde van het deurslot: waardoor het cilinderslot niet in zijn geheel uit de deur kan worden geplukt. 
Meerpuntsloten: waarbij 2, 3 of soms wel 5 diepe pennen vanuit het slot naar het deurkozijn gaan. Zeer gehaat bij inbrekers. 
Dievenklauwen: zorgen ervoor dat de deur van buitenaf niet uit de scharnieren kan worden getrokken.

 

 

Ramen
Verstevigde raamgrendels: kennen een diepe en zware bevestiging in hun omgeving en zijn voorzien van een afdekkap. 
Barrièrestangen: verkleinen de raamopening zodanig dat ook de kleinste inbreker er niet doorheen kan. Zijn vooral nuttig bij wc-raampjes en ramen boven deuren. 
Veiligheidsglas (optioneel): bestaat uit 2 glaslagen die middels een dunne film aan elkaar vast zitten. Bij inslag vallen de gebarsten delen niet naar de grond. 

3. Elektronische beveiliging middels een alarminstallatie

Een alarminstallatie heeft een enorm afschrikkend effect. Inbrekers weten vooraf dat ze niet ongemerkt kunnen komen en gaan. Hierdoor is jouw woning veel minder interessant voor deze gasten. Een standaard alarmsysteem bestaat doorgaans uit de volgende elementen:

Deursensoren: Contactsensoren op de rand van de deur en het deurkozijn. 
Raamsensoren: Contactsensoren aan de rand van het raam en het raamkozijn. Je kunt hiernaast ook trillingsensoren op het glas van het raam plaatsen die alarm slaan bij glasbreuk. 
Bewegingssensoren: Infrarode bewegingssensoren aan de wanden in het huis. 
Centraal paneel en sirene: Vanuit dit paneel wordt het alarm in- en uitgeschakeld. Bij vrijwel alle moderne systemen staan de sensoren en de sirene draadloos in contact met het centraal paneel. Inbrekers kunnen geen kabeltjes doorknippen om elementen uit te schakelen. 

Hou er wel rekening mee dat een alarmsysteem als aanvulling dient op een goede bouwkundige beveiliging. Je mag er niet vanuit gaan dat je met elektronische beveiliging het gebrek aan solide deur- en raamsloten kunt compenseren.

4. Aansluiting alarmsysteem op de meldkamer van een beveiligingsbedrijf

Door je alarmsysteem te laten aansluiten op de alarmcentrale van een beveiligingsbedrijf ben je ervan verzekerd dat het systeem continu in de gaten wordt gehouden. Bij een alarmmelding of een verdachte in en uitschakeling van het systeem zal het bedrijf actie ondernemen. Voor afgelegen woningen of vakantiehuizen valt dit 100% aan te raden. In een levendige woonwijk zou je nog op het optreden van buren kunnen rekenen, maar die kunnen ook juist toevallig niet thuis zijn. De maandelijkse kosten voor aansluiting op een alarmcentrale vallen meestal wel mee. Een vermelding van het bedrijf bij de woning demotiveert potentiële inbrekers nog erger.

5. Camerabewaking

De meest optimale beveiliging is het plaatsen van bewakingscamera’s binnen en buiten de woning. Uiteraard als aanvulling op de verstevigde sloten en het standaard alarmsysteem. De camera’s registreren alle bewegingen in en rondom je huis wanneer je dit wenst. Je kunt bovendien via een cloudservice de opnamen meteen online laten opslaan. Inbrekers kunnen hierdoor niet met de recorder er vandoor gaan of deze saboteren. Het is ook mogelijk om live het beeld van de camera’s online te monitoren. Vanuit je werkplek kun je dus op de pc of smartphone zien wat er thuis gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *