De renovatielening en de groene lening. Wat is het verschil?

De woning een nieuwe schilderbeurt geven, de keuken moderniseren of een badkuip laten installeren. Om dergelijke ‘normale’ aanpassingen aan je woning te financieren kun je bij de bank terecht voor een normale renovatielening. Wil je daarentegen zonnepanelen op het dak installeren, de muren extra isoleren of andere aanpassingen aan de woning plegen die energiebesparing opleveren, dan kun je aanspraak maken op een speciale renovatielening. Een groene lening.

Een groene lening is qua structuur precies hetzelfde als een renovatielening. Het enige verschil is dat je bij een groene lening subsidie krijgt van de overheid in de vorm van 1.5% korting op de rente die de bank je jaarlijks in rekening brengt. Met jouw energiebesparende aanpassingen help je immers mee aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en besparing van het milieu.

De structuur van een renovatielening en een groene lening.

De renovatielening (ook wel aangeboden als verbouwingslening) en de groene lening kennen beiden de formule van een lening op afbetaling (persoonlijke lening). Dit betekent dat:

 • Bij het aangaan van de lening je meteen het totale bedrag op de rekening krijgt.
 • De looptijd van de lening vooraf wordt vastgesteld.
 • De rente premies en administratiekosten worden geïntegreerd in één percentage, het jaarlijks kosten percentage (JKP).
 • De aflossing van het geleend bedrag in evenredige maandelijkse termijnen plaats vind.
 • Je maandelijks het aflossingsbedrag betaalt en hiernaast de JKP, berekend over het saldo van de schuld.
 • De JKP die maandelijks gehanteerd wordt is een twaalfde deel van het jaarpercentage.

De rentekorting bij een groene lening.

Voor renovatieleningen of groene leningen bestaat er geen vast JKP. De banken maken aan de hand van jouw persoonlijk profiel (inkomen, reeds lopende leningen, krediethistorie e.a.) een risicoanalyse, en bepalen op basis hiervan welk JKP ze jou in rekening brengen voor een renovatie lening. Indien het een groene lening betreft wordt het JKP met 1.5% verminderd.

Voorbeeld:

Je hebt 10.000€ nodig voor het repareren van je dak. Dit is een normale verbouwing waardoor je een gewone renovatielening aangeboden krijgt van de bank. De JKP die ze op basis van jouw persoonlijk profiel berekenen is 5.2%.

Indien je 10.000€ wil lenen voor het vernieuwen van het dak en daarbij zonnepanelen laat installeren is er sprake van een energiebesparende aanpassing. Je komt dan in aanmerking voor een groene lening. De JKP wordt door de bank automatisch verlaagd naar 3.7%. De JKP-korting van 1.5% ontvangen de bank achteraf van de overheid terug.

Noot: Banken en andere financiële instellingen gebruiken vaak een eigen aanduiding voor een groene lening. Energiekrediet, ecokredtiet, lening energie en verwarming en groen woonkrediet zijn enkele van de namen waaronder deze formule word aangeboden.

Wanneer is er sprake van een groene verbouwing.

Om in aanmerking voor een groene lening te komen zul je middels offertes en facturen moeten aantonen dat de aanpassingen daadwerkelijk gericht zijn op energiebesparing. De beoordeling wordt door de banken zelf gedaan. In de regel vallen de volgende aanpassingen onder groene verbouwingen:

 • De installatie van zonnepanelen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Dit kan eventueel in combinatie geschieden met het vernieuwen van het dak.
 • Een uitgebreide isolatie van de muren, de vloer en het dak.
 • Het aanbrengen van hoogrendement beglazing om verlies van warmte (energie) te verminderen.
 • De vervanging van een oude verwarmingsketel door een milieuvriendelijke installatie.
 • Het installeren van een thermostatische warmteregelaar.
 • Het installeren van thermostatische waterkranen.

Heb je nog vragen over de groene lening? Dan kan je terecht op de website van de Belgische regering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *