Krijg ik een vervangwagen bij mijn autoverzekering?

krijg je een vervangwagen bij een verzekeringEen vervangwagen van de verzekeraar krijgen bij het onverwacht uitvallen van de eigen auto kan voorkomen dat je nog meer schade lijdt. Deze optie zit echter niet standaard in elke autoverzekering, maar hangt af van welke waarborgen zijn opgenomen in de polis. Indien je bij een ongeval geen schuld hebt wordt in vrijwel alle gevallen automatisch door de verzekeraar van de tegenpartij een vervangwagen ter beschikking gesteld voor de periode dat jouw auto bij de garage hersteld wordt. Maar indien jij de veroorzaker bent van het ongeval, of wanneer de auto vanwege panne niet verder kan, komt de overeenkomst met je eigen verzekeraar in beeld. Om aanspraak te maken op een vervangwagen zul je een full omnium verzekering op zak moeten hebben of een aanvullende bijstandsverzekering op je BA autoverzekering of mini-omnium verzekering moeten hebben afgesloten.

Een vervangwagen bij een full omnium verzekering.

De full omnium verzekering biedt een complete dekking waarbij je zowel bij een ongeval als bij panne een vervangwagen ter beschikking krijgt van de verzekeraar. Dit geldt binnen geheel België, de landen van de Europese Unie, en nog enkele andere Europese landen.

Na een aanrijding met schade aan je eigen auto krijg je de vervangwagen voor de periode dat jouw auto bij de garage is. Het moet wel een door de maatschappij erkende hersteller zijn. Indien de auto onherstelbaar beschadigd is stelt de verzekeraar doorgaans voor 5 tot 7 dagen een vervangwagen ter beschikking. De periode hangt af van de snelheid waarmee de schadeclaim wordt afgehandeld.

Bij panne kun je in de regel slechts een beperkt aantal dagen (2 tot 3) over een vervangwagen beschikken. Indien de auto buiten België onverwacht defect raakt spelen de restperiode van het verblijf en de aard van de autopech ook een rol bij het bepalen van de periode waarmee je met de vervangwagen mag blijven door rijden.

Een vervangwagen bij een BA autoverzekering of mini-omnium verzekering.

In deze beide autoverzekering formules zit een vervangwagen niet standaard opgenomen. Indien je deze optie toch graag wenst kun je een bijstandsverzekering af sluiten. Enkele componenten van deze aanvullende waarborg zijn:
Het voorzien in assistentie door hulpdiensten bij een ongeval of autopech, waaronder het eventueel wegslepen van de auto naar een garage. Dit geldt binnen geheel België, de landen van de Europese Unie, en nog enkele andere Europese landen.

Het ter beschikking stellen van een vervangwagen als de auto niet verder kan rijden na een ongeval. Aangezien de verzekeraar bij een BA autoverzekering of mini-omnium verzekering niet verantwoordelijk is voor het herstel van jouw auto is ook de periode dat je over de vervangwagen kan beschikken relatief kort. Doorgaans slechts om de eerste 24 uur na het ongeval te overbruggen.

Het ter beschikking stellen van een vervangwagen als de auto niet verder kan rijden als gevolg van panne, en niet ter plekke kan worden hersteld. Ook hier is de vervangwagen slechts 24 uur ter beschikking.

Noot: Door een aantal verzekeraars wordt de bijstandsverzekering gratis aangeboden wanneer je een BA autoverzekering of mini-omnium verzekering afsluit. Bij de overige maatschappijen die deze aanvullende waarborg aanbieden moet er apart voor betaalt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *