Wat zijn de voor en nadelen van een kredietkaart?

Kredietkaarten zijn bezig aan een opmars in België. Momenteel zijn er lokaal meer dan 70 financiële instellingen die kredietkaarten verstrekken. Elke kredietkaart is in eerste instantie een elektronisch betaalmiddel, maar biedt je hiernaast ook meteen de optie om het bedrag voor de transactie te lenen bij de kaartverstrekker. Een betaalkaart met een kredietfunctie dus.

Betalen met een kredietkaart.

Het gros van de kaarten vallen onder het wereldwijde netwerk van Visa of Mastercard. Dit maakt de kaart tot een nagenoeg universeel betaalmiddel en te gebruiken voor:

  • Betalingen op het internet (online aankopen) bij lokale ondernemingen.
  • Betalingen op het internet (online aankopen) bij internationale ondernemingen.
  • Betalingen lokaal bij restaurants, handelszaken, en andere ondernemingen.
  • Betalingen in het buitenland bij hotels, autoverhuurders, restaurants, handelszaken e.a.
  • Geldopname uit ATM-machines in België.
  • Geldopname uit ATM-machines in het buitenland (in Euro’s of de lokale geldeenheid)

Het grote voordeel van afrekenen met een kredietkaart is dat jij hierbij geen commissie betaalt (in tegenstelling tot prepaidkaarten die wel transactiekosten kennen). Visa en Mastercard krijgen hun commissie van het bedrijf dat van jou geld ontvangt. Als houder van de kaart betaal je derhalve slechts het aangegeven bedrag voor het product dat je aanschaft. In deze werkt de kredietkaart net als een bankpas, maar dan met een wereldwijde acceptatie.

Noot: Voor het opnemen van geld uit een ATM-machine (lokaal en internationaal) wordt wel een transactie bedrag van enkele euro’s in rekening gebracht.

Lenen met een kredietkaart.

Het krediet aspect van de kaart treedt in werking wanneer je beslist om het uitgegeven bedrag niet meteen terug te storten op de aan de kredietkaart gekoppelde rekening. De uitgave wordt dan automatisch omgezet in een lening. Deze lening wordt niet verstrekt door Visa of Mastercard, maar door de bank of andere financiële instelling die jou de kaart verstrekt heeft. Elke instelling kent hiervoor zijn eigen regels en voorwaarden. Standaard is wel dat dezelfde formule gehanteerd wordt als voor een doorlopend krediet (geldreserve). Je wordt vooraf een limiet toegewezen tot welke je uitgaven mag plegen met de kaart (kredietplafond), en betaalt maandelijks slechts over het geleend bedrag rente aan de bank.

Noot: De meeste kaartverstrekkers brengen geen rente in rekening indien je binnen 30 dagen het uitgegeven bedrag terugstort op de aan de kaart gekoppelde rekening.

De nadelen van een kredietkaart.

Aan het bezit van een kredietkaart is een vaste jaarlijkse contributie gekoppeld, die betaald moet worden ongeacht of je de kaart wel of niet gebruikt. Deze jaarlijkse kosten zijn in de regel hoger naarmate de bestedingslimiet hoger ligt en naarmate de kaart meer faciliteiten biedt (Classic, Business, Gold of Platinum kaarten). De jaarcontributie varieert doorgaans tussen 5€ en 50€ per jaar.
De rente (JKP) voor krediet gecreëerd met een kredietkaart ligt hoger dan bij andere type leningen. De rente verschilt tussen de diverse instellingen (ook indien het om dezelfde type kaart gaat v.b. een Visa Classic kaart). De rentepercentages liggen op maandbasis doorgaans tussen 0.75% en 1.6% (9% en 18% op jaarbasis).
Banken bieden vaak de ruimte om tijdelijk het kredietplafond te overschrijden. Hierop staat wel een extra boeterente boven de normale rente.
Door het open karakter van de kaart heb je minder controle op je uitgaven, en ben je geneigd meer uit te geven dan je eigenlijk zou willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *